Охранителите на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов печелят и крупна държавна поръчка

Заради работодателя на народния представител "Мини Марица-изток" прекратяват предсрочно договора си с друга фирма

Солидните хонорари на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов от охранителната "Секюрити група Алфа" съвпадат с голям пробив на фирмата в държавните поръчки. През есента на 2009 г. "Секюрити група Алфа" поема охраната на държавната "Мини Марица-изток", като за целта договорът с предишния охранител е предсрочно прекратен, установи проверка на "Сега".

Преди дни се разбра, че депутатът лекар е получил 121 000 лв. от охранителната фирма като консултант по трудова медицина. Не е известно в какъв период е взел хонорарите Иванов, но те бяха установени с ревизия на НАП за периода от 1 септември 2009 до 31 август 2010 г. За 2009 г. Лъчезар Иванов обяви в подоходната си декларация 121 750 лв. от друга стопанска дейност, а след скандала обясни, че е извършвал сериозна дейност в компанията и има достатъчно дипломи, за да оправдае доходите си.

"Секюрити група Алфа" влиза в "Мини Марица-изток", след като на 9 октомври 2009 г. ръководството на комплекса обявява, че прекратява договора си за охрана с "Кремък" ЕООД. "Дейността по пропускателния режим и физическата охрана на рудниците "Трояново-1" и "Трояново-3" е предадена на фирмите "Професионална защита Електроник" ООД и "Секюрити група Алфа" ЕООД", пише тогава в прессъобщението. Смяната на фирмите е обяснена с "реформаторската политика" на новото ръководство.

Не е ясно за какъв период е сключен договорът с мините и колко ще получи "Секюрити група Алфа" по него. На въпрос на "Сега" от "Мини Марица-изток" уточниха, че самият договор е възложен през декември 2009 г., тоест 2 месеца след наемането на фирмата. За целта е проведена процедура за възлагане на специална обществена поръчка. "При специални обществени поръчки, свързани с националната сигурност, всички детайли по договорите са конфиденциални", коментираха от дружеството.

Според източници на "Сега" договорът касае стотици охранители и възлиза на милиони левове. Самият Лъчезар Иванов изтъкна, че консултираната от него фирма е огромна и има над 1500 служители. Той отказа да конкретизира точната бройка, като се позовава на фирмена тайна. Броят на осигуряваните от "Секюрити група Алфа" лица обаче не е тайна и според регистър Апис към края на 2009 г. е възлизал на 1465 души. Не е ясно дали Иванов не е продължил да получава хонорари от "Секюрити група Алфа" и през 2010 г. За м.г. той обяви нови 128 505 лв. от консултантска дейност.

КОЯ Е ФИРМАТА

"Секюрити група Алфа" е регистрирана през 1994 г. с едноличен собственик Томо Борисов. Преди промените Борисов е част от охраната на Тодор Живков. 2 г. преди основаването на "Секюрити група Алфа" Борисов създава друга фирма със сходно име - "Група Алфа". Съдружник на Томо Борисов в тази фирма е преподавателят по оперативна психология и офицер от ДС полк. Илия Илиев. "Секюрити група Алфа" има отношения с "Ню имидж" и охранява пристигащите у нас за снимки знаменитости. Миналата година фирмата влезе в охраната на училищата и детските градини на два столични района - "Красно село" и "Триадица". Томо Борисов се сочи като близък и до Алексей Петров. "Секюрити група Алфа" е била съдружник с близки на Алексей Петров фирми в "Спарта 2000", която стопанисваше басейна "Спартак".