Прокуратурата ще разследва бившия ректор на Медицинския университет
30-09-2016

Източник: http://www.dnevnik.bg/

Автор: авторски екип

 

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за престъпления по служба срещу бившия ректор на Медицински университет – София, проф. Ваньо Митев, съобщиха от държавното обвинение. Вчера министърът на образованието Меглена Кунева обяви, че одитът на медицинското висше училище ще бъде пратен на ДАНС, прокуратурата иАгенцията за държавна финансова инспекция.

В него се съдържат данни, според които Митев, който оглавяваше и два мандата Съвета на ректорите, е предприел действия по незаконосъобразно премахване на Студентски стол №8 чрез провеждане на открита процедура на избор на изпълнител. Установено е, че този имот представлява публична държавна собственост и процедурата по премахване следва да бъде извършена след решение на Министерския съвет за преобразуване на имота от публична в частна държавна собственост, става известно от съобщението на държавното обвинение. Бившият ректор е предприел действия по разрушаването на студентския стол, въпреки че е липсвало решение на Министерския съвет.

Освен това прокуратурата ще провери и сключените договори за провеждане на обучение на чуждестранни студенти в центрове за предклинично обучение в Швейцария, Германия и Кипър. "Функционирането и провеждането на обучение в такива центрове не е предвидено в Правилника за устройството и дейността на Медицинския университет - София, където са уредени структурата и функциите на органите на управление на отделните и обслужващи звена, и филиали на университета. Установено е, че в периода 2014 - 2016 г. университетът е провеждал изнесено обучение срещу заплащане в Швейцария и Кипър на 146 чуждестранни студенти, които са приети да се обучават без полагане на изпит по химия и биология, а само с тест за владеене на английски език. Това е в нарушение на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по "Медицина" и "Дентална медицина", пишат още от прокуратурата.

Студентите са плащали такса по 1000 евро годишно, а след втората година е трябвало да преминат на обучение в България. Тук те са плащали по 8 хиляди евро. Според държавното обвинение тези действия на бившия ректор са в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС).

Бившият ректор е изразходвал и бюджетни средства за командировки до Доминиканската република, Москва, Иркутск, Чили, Оман, Хавана, Токио, Йокохама, Киото, Сеул и др., без да има реална възвращаемост за университета. Предмет на разследването ще бъде и закупуването на лек автомобил с висока проходимост м. "Range Rover Sport 4 х4" през 2014 г. на стойност 177 108 лв. Според одита тези разходи също са неоправдани нарушават закона. Определен е двумесечен срок за приключване на разследването.