Министерството на отбраната търси кой да ремонтира кораби за милиони
19-08-2016

Източник: http://www.dnevnik.bg/

Автор: Георги Ангелов

 

Министерството на отбраната (МО) сериозно се е заело с ремонт на кораби от военноморския флот. В петък е обявена обществена поръчка, като прогнозната цена за ремонтите е 3.75 млн лв (без ДДС).

Прогнозното общо количество от 9 ремонта е разпределено както следва: за 2016 г. - 1 бр., за 2017 г. - 2 бр., за 2018 г. - 2 бр., за 2019 г. - 3 бр., за 2020 г. - 1 бр.

В тръжната документация са описани бордовите номера на седем кораба, които ще бъдат ремонтирани. Това са корветите "Решителни" и "Бодри", фрегатата "Смели", базовите миночистачи Бриз", Шквал" и "Прибой" и ракетната корвета "Мълния".

В края на юли беше обявена друга тръжна процедура за девет ремонта за над 3,9 млн. лева (без ДДС) със срок до 2020 г. Сред ремонтираните плавателни съдове ще бъдат: учебно-спомагателен плавателен съд, противопожарен кораб, танкер-бункеровчик, транспортен кораб с капацитет до три средни танка, фрегата, спасителен кораб. Основният ремонт на плавателните съдове ще включва и пребоядисване, както и възстановяване на нарушената водопроницаемост.
Гаранционният срок за пребоядисаната подводна част на корабите трябва да е минимум 36 месеца.