МО пусна поръчка за 20 автобуса
08-08-2016

Източник : http://www.segabg.com/

Автор: Панайот Ангарев

 

Министерството на отбраната (МО) е обявило обществена поръчка за автобуси, въпреки че има все още действащо рамково споразумение с "Даймлер крайслер", което позволява директно да се преговаря, научи "Сега" от източници от ведомството. То беше сключено по време на бившия военен министър Николай Свинаров и е валидно до 2017 г. 

По това споразумение вече бяха доставени 112 машини - джипове и автобуси, за армията. Затова буди недоумение новата поръчка, която е за 2.5 млн. лв. Тя предвижда да бъдат купени 10 нови и 10 стари автобуса и се търси доставчик за тях. Новата марка автобуси ще изисква изграждането и на нова база за ремонта им. В същото време рамковото споразумение позволява директно да се поръчат автобуси "Мерцедес", за които вече има изградена ремонтна база. Това със сигурност ще спести от парите, които са предвидени за поръчката. 

В петък стана ясно и че само една фирма - българската "Авиостарт", ще може да подаде оферта за доставката на до 10 нови или ремонтирани двигателя за съветските изтребители МиГ-29. Това е станало, след като комисията по поръчката е преценила, че другите кандидати - "Трейд Къмпани" С.Р.Л. и Haltech Kft, не отговарят на условията. "Трейд Къмпани" С.Р.Л. не е предоставила лиценз за износ и внос на продукти, свързани с отбраната, както и банкова гаранция, а унгарската Haltech Kft не отговаря на много от критериите, съобщи МО. Таванът на сделката е 30 млн. лв., като в заданието изрично е отбелязано, че ще бъдат купени само толкова двигатели, за колкото има пари.