ЦИК отбеляза успех в тихата война с външното министерство за секциите в чужбина
09-05-2014

Правителството задели 150 хил. лв. за наемане на устройства за експерименталното машинно гласуване

ВЕСТНИК СЕГА; ВЕНЕЛИНА АНГЕЛОВА


Централната избирателна комисия (ЦИК) е на път да постигне сериозен успех в тихата си война с външното министерство по повод секциите за гласуване на евровота в чужбина. Преди дни ЦИК реши зад граница да бъдат разкрити 168 секции, което е над три пъти повече в сравнение с аналогичния вот от 2009 г. Вчера стана ясно, че засега задграничните секции са с 3 по-малко и ще са отворени в 35 държави. Възможно е техният брой малко да се промени до изборния ден. Източници на "Сега" разказаха, че в МВнР са направили всичко възможно да редуцират броя на местата с урни в странство. А причината за това е чисто политическа - управляващите БСП и ДПС нямат интерес от мащабен вот извън България, тъй като той по традиция е десен.

Чиновниците на Външно връщали на ЦИК заявленията за гласуване в чужбина, въз основа на които се разкриват секциите, "едва ли не заради сгрешени запетайки". Като грешно е класирано и заявлението на посланика ни в Швейцария Меглена Плугчиева, но впоследствие то било поправено. Последните усилия на ведомството били насочени към възможността да намалят секциите по технически причини. По тази причина са отрязани секциите в Мюнхен и Франкфурт, които от три намаляха до две във всеки от въпросните градовете. Обяснението е липсата на подходящи места за целта.

ЦИК се противопостави и на друго искане на МВнР - Малта да остане без място за гласуване. От ведомството на Кристиан Вигенин посочили, че няма как в страната да бъде отворена секция, тъй като там формално няма кой да издаде заповедта за това заради липсата на действащо българско посолство. През последните години обаче там гласуват постоянно около 300-400 българи, които на практика сега може да бъдат лишени от право на глас.

Вчера ЦИК представи и умален вариант на изборната бюлетина, която ще бъде малко по-голяма от лист А4. Точният размер се пази в тайна от съображения за сигурност. Бюлетините вече се печатат единствено в печатницата на БНБ. Членове на ЦИК упражняват ежедневен контрол върху процеса. Готовите бюлетини ще се получават от печатницата на БНБ в присъствието на членове на съответната областна управа, представители на РИК, членове на ЦИК и финансовото министерство. Транспортирането на бюлетините ще се охранява от МВР. Все още не е ясно обаче къде ще се съхраняват надпечатаните бюлетини.

Коментар от редактора

РАЗХОД

Правителството е заделило 150 хил. лв. за наемането на устройства, с които да се проведе планираното експериментално машинно гласуване на изборите за евродепутати на 25 май. На 30 април е обявена обществена поръчка за 100 машини, което означава по 1500 лв. за всяка. За отпуснатата сума държавата очаква от спечелилия да даде и съпътстващия машините софтуер, както и да обучи хората, които ще работят с тях и ще обобщават и анализират резултатите.

Обявлението вижте тук.