Драгомир Стойнев поиска облекчени правила за търговете на енергийните фирми
22-01-2014

Фирмите от сектора губели от лихви заради избора на банки

Вестник Сега, Румяна Гочева


Държавните енергийни дружества трябва да провеждат търговете за обществени поръчки при облекчени условия. Това е една от препоръките в доклада на икономическия министър Драгомир Стойнев за състоянието на сектора. Сегашният закон е критикуван задочно от експертите на министъра, които настояват за съкратени срокове при избора на изпълнители, тъй като сегашните правила се отразявали пряко на безопасността и безаварийната работа на фирмите. Затова фирми като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Марица-изток 2" трябвало да избират фирми при облекчени условия в сроковете.

Именно Първа атомна обаче бе сред най-големите нарушители през миналата година, когато доклад на Министерския съвет показа, че централата е правила странен избор на доставчици, които предлагат най-високи цени. Сериозни нарушения при обществените поръчки традиционно се засичат при всеки одит и при другите държавни енергийни дружества.

Подобна законова промяна сега би отворила широко вратата за лесен избор на "свои фирми" с оправданието, че поръчката е спешна. Според Божидар Митев от Независимата синдикална федерация на енергетиците текстовете трябва да се прецизират и ясно да указват в какви случаи може да се ползват облекчените условия. "Представете си тежка зима и десетки паднали или счупени от вятъра или снега стълбове за ток. Ако следваме правилата на ЗОП, доставката на нови би отнела около 3 месеца. Затова е добре това да може да се случи и за по-кратко време", обясни Митев пред "Сега".

Изискването държавните фирми да държат парите си в поне 4 банки, избрани с конкурс, също е критикувано в анализа. Според документа наредбата натоварила финансово енергийните предприятия. Още през 2009 г. тогавашният вицепремиер Симеон Дянков разкри, че повечето структуроопределящи предприятия в енергетиката са поверили парите си на КТБ. Едва служебното правителство обаче успя да приеме правила за разпределяне на депозитите на държавните фирми между различни обслужващи банки, а реално предприятията изпълниха или започнаха да изпълняват наредбата едва в края на миналата и началото на тази година.

Експертите на Драгомир Стойнев твърдят, че следването на правилата за избор на банки ще доведе до невъзможност за изпълнение на поети ангажименти по срочни депозити с кредитни институции, което блокирало приходите от лихви. В документа обаче е пропуснато да се пресметне точно колко "солено" ще излезе това на държавните енергийни фирми, в които се въртят милиарди левове.

Подобен мотив бе изтъкнат неотдавна и от вицепремиера Даниела Бобева, която се опита да оправдае бавното изпълнение на правилата. По думите й изборът на банка е проблемен и върви тромаво заради развалянето на контрактите, което водело до непредвидени разходи за фирмите. "Проблемите са свързани с това, че повечето търговски дружества са имали дългосрочни над 6 месеца договори, заради което винаги има санкция. Развалянето на договор преди изтичането на срока му не е добра търговска практика", смята Бобева.

Коментар от редактора

На крива ракета и космосът и пречи! Ами използвайте системи за предварителен подбор.