Запомни ме?

Античният комплекс "Сердика" се отлага

20-05-2013 10:05:04

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Процедурата за избор на изпълнител на втория и третия етап от археологическата забележителност беше прекратена

Вестник Капитал

Кристина Климентиевна


Процедурата за избор на изпълнител за изграждането на втория и третия етап на античния комплекс "Сердика" е прекратена, става ясно от решение на Министерството на културата, публикувано на сайта на Агенцията по обществените поръчки. Причината е, че единственият участник, допуснат до отваряне на ценова оферта, е предложил с близо 4 млн. лв. по-висока цена от очакваната. Индикативната стойност на проекта е над 10.2 млн. лв. без ДДС, като сумата е част от спечелените през 2011 г. близо 16 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" от културното ведомство. Първата част от обекта - реконструкцията на пешеходната зона на ларгото, беше спечелена от "Главболгарстрой" на стойност 1.8 млн лв. и реализирана за 6 месеца. До края на 2013 г. трябваше да се осъществи пълната интеграция на разкритите останки от възрожденския период и Средновековието в общо подземно пешеходно пространство от 19 хил. кв.м. Сега на практика изпълнението на тази идея е обречено.

Твърде високо
Индикативната стойност на проекта е над 10.2 млн. лв. без ДДС, като сумата е част от спечелените през 2011 г. близо 16 млн. лв. по ОП "Регионално развитие".

Оферти в процедурата подават четири кандидата - ДЗЗД "Обединение АККК Сердика" (в което влизат "Джи Пи груп", "Реставрация", "ЕМ - Емил Митев" ЕТ), Обединение "Антик" ("Стройинженеринг", ПСГ), ДЗЗД "Сердика 2013" ("Главболгарстрой", ЕКСА) и Обединение "Ларго билд Сердика" (ВИ ДЖИ ЕЙ СИ, "Съником", "Станилов", "Ремстрой"). Оказва се обаче, че три от тях не отговарят на зададените условия, а четвъртият - ДЗЗД "Сердика 2013", е предложил 14 млн. лв. - цена, по-висока от индикативната стойност, става ясно от решението за прекратяване на процедурата. Все още не е ясно дали ще бъде обявена нова поръчка и дали ще има промени в изискванията към кандидатите. Сега те трябваше да докажат общ оборот не по-малко от 20 млн. лв. без ДДС за последните три години и реализирани договори за не по-малко от 2 млн. лв. без ДДС за изпълнение на реставрационни дейности на сходни обекти - недвижими културни ценности със световно и национално значение.

Минало и бъдеще

Началото на проекта беше поставено с реконструкцията на пешеходната зона на ларгото (пл. "Независимост"), извършено от "Главболгарстрой". Площта на проекта е 8500 кв.м и обхваща територията, разположена над пресечната точка на първи и втори метродиаметър и горното площадно ниво. Настилката на пл. "Независимост" е изградена от гранитни плочи, които маркират местоположението на главната антична улица Декуманус максимус, свързваща източната и западната порта на Сердика. Стълби водят към автентичната част на подземното ниво, където са разкрити плочи от улицата. Свързването на площада с археологическото ниво е чрез отвор, който по проект се предвижда да бъде покрит с остъклено куполно покритие, носено от лека метална конструкция.

Бъдещото продължението на проекта обхващат археологическите нива под бул. "Княгиня Мария Луиза" и под пл. "Независимост". В нивото под ларгото с площ от 8 хил. кв.м се предвижда превръщането на разкритите археологически структури в комплекс за провеждане на културни събития. Зоната ще има частично реставрирани археологически структури със запазени подови настилки и музей на реставрираните при разкопките под "Мария Луиза" останки от църква с част от хан от средновековния период. Ще бъдат обособени и части за отдих, наблюдение на археологическите находки с кафе пунктове, сцена, зони за изложби, визуалните изкуства – скулптура, живопис, графика, инсталации и книжарница.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg