Запомни ме?

КЗК отмени съмнителна поръчка на МВР

24-04-2013 11:04:42

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Спорният победител в конкурса е фирма на съпруга на шефа на ЦИК
Вестник "Сега"


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на МВР за определяне на победителя в обществена поръчка за поддръжка на Националната визова система. Класираната на първо място фирма - "Сиенсис" АД, е дала подозрително ниска цена - 496 496 лв. без ДДС, става ясно от решението на КЗК. В конкурса са участвали още обединение "Парафлоу Аксиор" с цена 697 672 лв. и консорциум "СЛМ Сървисиз" - с 688 800 лв. "Сиенсис" бе подизпълнител на "Сименс" в друга поръчка на МВР - за личните документи, която мина под знака на гафове и неспазване на срокове.

Фирма "Сиенсис" не е случайна - тя редовно печели поръчки на разни министерства, а нейният шеф и собственик е съпруг на председателката на ЦИК Красимира Медарова. Миналата година Медарова бе сочена за фаворит на МВР-шефа Цветанов Цветанов за нов главен прокурор, а през 2010 г. по предложение на ГЕРБ тя оглави Централната избирателна комисия.

Любопитен детайл е, че тръжната комисия в МВР е излязла с решение за победителя на 26 февруари, дни след като премиерът Бойко Борисов подаде оставка. До избирането на служебния кабинет начело на МВР бе Цветан Цветанов, който бе едновременно министър в оставка и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ. Междувременно славата на семейство Медарови стигна до Брюксел, след като евродепутатът Слави Бинев установи, че съпругът е "по-богат от Бил Гейтс". Оказа се, че Красимира и Николай имат много и скъпи имоти, а висшата съдийка е пропуснала да декларира част от богатствата на половинката си в своята имуществена декларация.

Поръчката, обявена от МВР в края на миналата година, е за поддръжка на Националната визова система и интерфейсите на Визовата информационна система на ЕС - VIS, и на мрежата за консултиране на визи VISION". Жалбата е подадена от консорциум "СЛМ Сървисиз" по много точки, но КЗК е уважила само едно от възраженията - че при избора на победителя в протокола си тръжната комисия не се е обосновала защо приема обясненията на "Сиенсис" за съмнително ниската цена. Цената, предложена от "Сиенсис", е значително по-ниска от офертите на конкурентите - с 28%. Това наложило тръжната комисия да поиска доказателства, че цената е разумна и не е дъмпингова.

Класираният на първо място кандидат е дал обяснения, че има опит, отлични специалисти и оригинални решения за изпълнение на поръчката и че при всички необходими разходи си е калкулирал 4.33% печалба - при нормални за този сектор 3 -10% рентабилност. От решението на антимонополния орган се разбира, че двама от членовете на тръжната комисия са оспорили "защитата" на "Сиенсис", а трима са я приели, но техните аргументи не са обяснени в протокола. Ето защо КЗК е отменила класирането. Сега чиновниците в МВР трябва да преразгледат офертите и наново да излъчат победител.

Фирмата на Медаров обикновено влиза във фокуса на спорове и скандали заради раздути цени по обществени поръчки. Тя участва в изпълнението на проекти за туристическия сайт на България за милиони левове със съмнителна полза.

Конкурсът за поддръжка на визовата система е една от многото поръчки по линия на подготовката на България за Шенген. Наскоро стана ясно, че техниката, използвана за нерегламентирано подслушване, също е била купена с европари по линия на Шенген.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg