Запомни ме?

КЗК откри зачестило картелно манипулиране на обществени поръчки

23-04-2013 09:04:51

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

След като от години разглежда жалби по провеждането на търговете за обществени поръчки Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила зачестило манипулиране на процедурите и постигане на споразумения между възложител и изпълнител, което също е вид картел, противоречащ на правилата на конкуренцията.

"Манипулиране на търговете за обществените поръчки започна да преобладава особено през последните години", заявиа в понеделник председателят на КЗК Петко Николов. Той подписа със зам.-главния прокурор Камен Михов споразумение за взаимодействие между двете институции, което се предполага, че би трябвало да се прави и без специален документ.

Тръжното манипулиране е вид картел, с който участниците манипулират търга по отношение на оценката, по отношение на стойността на поръчката или по отношение на това кой да бъде избран и как да бъде изпълнен самият договор за обществената поръчка, обясни Николов. Много често са налице съмнения за това, че едно такова картелно споразумение в търг за обществена поръчка понякога става със знанието или прякото участие и на възложителя, допълни той. По думите му обаче дискусионен е въпросът дали участниците в такъв сговор трябва да носят наказателна отговорност. В редица държави участието в картел е престъпление от общ характер, посочи Николов.

КЗК вече има няколко решения, с които констатира подобно тръжно манипулиране, но всички те се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). По думите на регулаторния шеф откриването на доказателства за тръжно картелно споразумение е много трудно. Николов допусна, че подбудителството за участие в подобен сговор е възможно да идва от възложителя.

"Споразумението с Комисията за защита на конкуренцията е от ключово значение за прокуратурата. Именно сега е момента държавните усилия да обединят усилията си за подобряване на жизнения стандарт на хората. Комисията за защита на конкуренцията има експертиза, която ще е от полза на прокуратурата. Надяваме се в най-скоро време това споразумение да даде резултати", заяви зам.-главният прокурор Камен Михов след подписването на споразумението за сътрудничество.

"Не можем да оставим да битува мнението, че във всяка процедура за обществена поръчка има корупционна практика. Ние ще се опитаме да дадем сигнал на европейските институции, че това няма да се случва занапред в България", каза зам.-главният прокурор.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg