Запомни ме?

Прокуратурата и КЗК се заемат с “белите якички”

22-04-2013 13:04:43

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

OFFNews.bg


Прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подписаха споразумение за съвместни действия срещу картелите.

Целта на споразумението е пресичане на престъпленията на “белите якички”, с които се манипулират обществени поръчки, има търговия с влияние или документни измами.

Картелното споразумение у нас не се счита за престъпление, въпреки че в редица европейски страни, включително Македония и Турция, това се преследва от закона.

Според зам. главния прокурор Камен Михов, който подписа споразумението от страна на прокуратурата, не може сред българите да продължава да битува мнението, че има ли обществена поръчка, то тя е манипулирана и е спечелена от предпочитана фирма. През следващия програмен период в страната се очаква да влязат много европейски средства и затова не трябва да се допускат съмнения за източването им в определен кръг от фирми.

Шефът на КЗК Петко Николов обясни, че доказването на картелно споразумение е трудно. Въпреки това комисията има няколко решения в тази посока, които в момента се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС).
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg