Запомни ме?

„Обединение Пирин 2014" печели конкурс за 1,65 млн. лв

22-04-2013 10:04:23

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Вестник Стандарт

Петър Стоев


София. „Обединение Пирин 2014" печели конкурса за изработване на план за управление на Пирин с решение №24 от 19 април на директора на НП „Пирин" инж. Васил Мечев. Това разкриха за агенция „Стандарт" от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите".

Стойността на спечеления проект е 1,65 млн. лв. Според НГК „Природата за хората и регионите" участници в консорциума спечелил конкурса са СНЦ „Зелени Балкани" на Тома Белев, фондация „Биоразнообразие" на Петко Цветков, кандидат за депутат от партия „Зелените", както и фирмите Силва 2003 ООД, Екологичен Център ЕООД, Стерна консулт и Пи Ди Ем Сървисис ООД.


„Комисията за оценка на офертите за плана за управление на НП „Пирин" лиши конкурса от осигуряване на достатъчно конкуренция, главна цел на Закона за обществени поръчки, категорични са от НГК „Природата за хората и регионите". - От четирима участника, трима бяха отстранени на предварителна фаза. Наше проучване установи, че председателят на комисията Евелина Божилова-Кабакова и координаторът на проекта Людмила Димитрова имат пряка връзка с останалия тогава единствен кандидат -„Обединение Пирин 2014".

Людмила Димитрова е ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП „Пирин", в който през 2004 г. е участвал и инж. Тома Белев, по това време директор на парк „Витоша". Средствата за изработения тогава план са осигурени от швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие" с координатор Петко Цветков, настоящ директор на същата фондация. Фирмата на Людмила Димитрова „Екоиновации" е имала договори, подписвани от бившия директор на парк „Витоша" Тома Белев.

Пряка връзка с Тома Белев има и Председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, чието еднолично дружество „ Консултантска група за обществени поръчки" има тригодишен договор (от 2012-2015 г.) за консултантски услуги на стойност 60 хиляди лв, сключен без конкурс от тогавашния директор на парк „Витоша" Тома Белев. Преди това в периода 2010-2012 Божилова-Кабакова е изпълнявала редица договори с дирекцията на парка и като физическо лице".
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg