Запомни ме?

Подслушвателната техника на МВР е купена с пари по "Шенген"

19-04-2013 11:04:16

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Вестник Сега
Самуил Димитров


Мобилната подслушвателна техника на МВР е купена с европейски пари по "Шенген", и то от един от хората, за които се предполага, че са били незаконно подслушвани - бившия финансов министър Симеон Дянков. Освен това спецификациите изобщо не са толкова секретни, колкото се опитва да ги изкара МВР, тъй като са подробно описани в обявената от финансовото министерство обществена поръчка. Техниката обаче очевидно не е била използвана ефективно по предназначение, защото България няма никакъв шанс да влезе в Шенген поне до края на годината. Основният аргумент е, че тя не се справя с борбата с корупцията и организираната престъпност. Вчера източник от дипломатическите среди в Съвета на министрите на Европейския съюз, цитиран от "Дарик", заяви, че до края на годината не се очаква решение по въпроса. Според него това положение няма да се промени дори в края на годината мониторинговите доклади на Европейската комисия да бъдат "положителни". Вчера Председателският съвет на Европейския парламент (ЕП) пък взе решение да се занимае с масовите незаконни подслушвания в България. Темата бе разпределена за разглеждане на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред. Там се разглеждат най-сериозните доклади по въпросите на нарушенията на човешките права, функционирането на системите за сигурност, годишните доклади на "Европол" и за Шенген. Тази процедура дава възможност за изслушване на отговорните лица пред комисията.

Обществената поръчка за подслушвателната техника е обявена от министерството на финансите през октомври 2009 г. и документацията по нея опровергава много от твърденията на главния секретар на МВР Калин Георгиев. Там например са посочени датите на доставка, от които може да се направи извод и кога тази техника е влязла в употреба. По този въпрос и от вътрешното ведомство, и от прокуратурата казваха, че не могат дават информация, тъй като става дума за държавна тайна. В документацията на търга ясно се казва, че техниката записва глас. Преди два дни това бе отречено от главния секретар на МВР Калин Георгиев. "Доколкото ми е известно, апаратурата не може да извършва секретно запис на глас, не може да подслушва", заяви той. В техническата спецификация обаче ясно е посочено: "Необходимо е системата да записва едновременно 4 разговора на абонати на клетъчни телефони, прихванати от системата и посочени от оператора независимо дали са входящи или изходящи". Освен това се проследява и съдържанието на текстовите съобщения. В изискванията на финансовото министерство е записано още, че в зависимост дали мобилните телефони работят в мрежите 2G или 3G, техниката трябва да може да проследява минимум 4 от тях в първия случай и поне 1 във втория. Освен това не е необходимо системата да може да заглушава следения телефон.

От документацията става ясно още и че апаратурата отива в МВР. Преди провеждането на търга доставчиците задават допълнителни въпроси. Един от тях е на какъв тип автомобили ще се монтират устройствата и как ще бъде осигурено захранването им. "Типът на автомобилите ще бъде избран според изискванията на фирмата, спечелила обществената поръчка, и възможностите на МВР. Автомобилите ще бъдат с 12-волтово оборудване и стандартен за модела алтернатор. Всички необходими дейности по монтажа на системата и преоборудването на автомобилите са задължение на фирмата, спечелила обществената поръчка", отговарят от финансовото министерство. Друго изискване е техниката да позволява лесно преместване от един автомобил в друг. Освен това ведомството иска служителите на МВР да бъдат обучени от доставчика. "Графичният интерфейс трябва да бъде опростен и интуитивен, лесен за усвояване с подходяща визуализация на различните видове данни, ненатоварващи оператора", пишат от финансовото министерство.

Подслушвателната техника е доставена през 2010 г. Общата й стойност е почти 1.5 млн. лв. Тези пари са поредната порция, която МВР получава индиректно с оправданието "Шенген", този път от фондове. Досега вътрешното ведомство е получило почти 30 млн. лв., с които да обезпечи мерки за присъединяване към безвизовото пространство. Още през 2011 г. се предвиждаше кабинетът "Борисов" да отпусне 10.9 млн. лв., но постановлението бе променяно 7 пъти и в крайна сметка числото набъбна почти три пъти. В началото на тази година бяха осигурени още 10 млн. лв.

Това е втората покупка на подслушвателна техника. Първата е обявена в последните дни на кабинета "Станишев" - на 22 юни 2009 г., и е подписана от бившия зам.-министър на финансите Кирил Ананиев. Тя е разделена на четири, като наред с подслушвателните устройства се купуват камери за видеонаблюдение, както и съпътстващата ги техника. И двете поръчки обаче са финализирани от правителството на ГЕРБ. Доставчикът на подслушващите устройства пък е един и същ - фирмата "Лирекс БГ" в съдружие с друга компания - "Ломини". По първата поръчка финансовото министерство е платило 688 700 лв., а като предмет на доставка е посочено "Система за прихващане на GSM комуникации". Вчера от "Лирекс" потвърдиха пред "Сега", че са правили такива доставки за Министерството на финансите, но отказаха повече подробности. От компанията добавиха, че досега от прокуратурата не са търсили техни експерти, за да разберат дали е възможно изтритите данни да бъдат възстановени.


РАЗСЛЕДВАНЕТО

Проверката на прокуратурата по сигнала на Станишев установи, че в Специализираната дирекция "Оперативно-технически информации" (СДОТО) в МВР, която използва техниката, не е имала никакви правила за експлоатацията й. От прокуратурата заявиха, че по този начин са създадени условия за незаконно подслушване и повдигнаха обвинения за престъпление по служба на двама бивши началници на структурата - Цветан Иванов и Камен Костов, както и на сегашния - Сергей Кацаров, който получи обвинение и за това, че се е опитал да заблуди проверяващите с експертиза, според която техниката не може да записва глас. Прокуратурата повдигна обвинение и на началника на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров, който изтрил цялата информация от картите памет на техниката и дори се е опитал да я разглоби с отвертка. От прокуратурата вече обявиха, че ще назначат експертиза и ще търсят специалисти, за да се опитат да възстановят информацията.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg