Запомни ме?

Заемът за "Белене" е ощетил НЕК с 36.5 милиона лева

11-04-2013 13:04:36

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Над 125 проверки е приключила финансовата инспекция за периода януари-март 2013 г.

Румяна Гочева

Вестник Сега


Въпреки отказа на правителството от АЕЦ "Белене" проектът продължава да генерира загуби за милиони. Общо 36.5 млн. лв. са щетите за държавната Национална електрическа компания от кредита с френската БНП Париба, взет за строителството на централата, показва отчет на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Проверката е установила общо 15 нарушения на обществените поръчки при вземането на ядрения заем. За първите три месеца от годината одиторите на Теменужка Петкова са приключили 126 проверки на общини, държавни фирми, болници и т.н.

През 2007 г. Националната електрическа компания изтегли от френската банка синдикиран заем от 250 млн. евро за подготовката на проекта за Втора атомна. БНП Париба бе начело на 9 банки. Падежът бе през май миналата година. Тогава бившият икономически министър Делян Добрев призна, че компанията няма пари за вноската. Бяха платени само 55 млн. евро към една от финансовите институции. Падежът на остатъка от 195 млн. евро е през май тази година. Планира се главницата да бъде платена с нов заем от 250 млн. евро. Българският енергиен холдинг, който е собственик на НЕК, обяви през миналия месец процедура за предложения за условия за кредитиране. Срокът за оферти изтече на 4 април, но БЕХ още не е обявил колко са кандидатите.

Само за лихви по кредита от БНП Париба и за вътрешния заем от БЕХ за НЕК в размер на 100 млн. лв. за частичното погасяване, НЕК е платила над 57.6 млн. евро без ДДС, стана ясно преди време от доклад на британската банка HSBC. Тя бе консултант на енергийния холдинг за рентабилността на АЕЦ "Белене", съобщи вчера Медиапул.

През миналата година ревизорите на АДФИ обявиха, че от 2006 г. насам всички доставки и плащания по АЕЦ "Белене" за стотици милиони евро са правени в нарушение на Закона за обществените поръчки и без да е сключен основният договор - между възложителя - в лицето на държавната НЕК, и изпълнителя - руската "Атомстройекспорт". По Закона за обществените поръчки обаче давностният срок от 3 г. на практика е изтекъл. По-късно с харчовете се захвана Софийската градска прокуратура, която проверява пет анекса и възможни щети за 200 млн. евро, причинени от Любомир Велков и Мардик Папазян, директори на НЕК по времето на тройната коалиция.

През първото тримесечие АДФИ е приключила и планираната проверка на ЧЕЗ АД. Както "Сега" неведнъж писа, там са установени 9 непроведени процедури за обществени поръчки за над 500 хил. лв. Не са установени обаче нанесени вреди.НА МИНУС

Сред обявените от АДФИ проверки са и тези на 8 спортни федерации, които са се "отчели" с 61 непроведени търга за 6.1 млн. лв. Вреди за над 144 хил. лв. пък е нанесла Агенцията по вписванията заради нарушения по обществени поръчки, показва друга проверка. Държавната "Български пощи" също се е "отчела" - с непроведени или неоснователно проведени търгове за 7.7 млн. лв. Столичната дирекция на вътрешните работи също е нанесла вреди за малко над 343 хил. лв. Вреди има и при други проверки - при ВМА те са за 600 хил. лв., почти толкова е щетата и при болницата в Омуртаг, показва отчетът на АДФИ.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg