Запомни ме?

Продължава фарсът с тол-системата

15-08-2016 11:08:45

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.banker.bg/

Автор: Стефан Савов

По всичко изглежда, че тол-системата за таксуване на товарните автомобили и електронната винетка за леките коли ще засегне интересите на много сериозни лобита. И сега те правят всичко възможно да забавят нейното въвеждане.

 

 

През изминалата седмица се разбра, че нова странна фирма обжалва обявената през април 2016-а поръчка с прогнозна цена от 200 млн. лева. Става въпрос за "Пропърти Стан", която на 8 август е подала  жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и настоява за спиране на процедурата. Проверка в търговските регистри показва, че тя е основана през март 2014-а с адрес в самоковското село Радуил, ул. "Пионерска" 113.  До 19 юли тази година собственик на дружеството е Станислав Велиянов Захариев, след което го продава на Камелия Георгиева Таскова за скромната сума от 100 лева.

 

 

Преди "Пропърти Стан" и "Мархинженеринг" ООД се опита да забави търга. Още на 5 май то го блокира, подавайки жалба в КЗК. Аргументите бяха, че при изготвяне на документацията за участие, включително и техническото задание, възложителят не се е съобразил с редица европейски регламенти. За по-малко от месец обаче антимонополното ведомство, тогава все още дирижирано от Петко Николов, отказа на 18 май да наложи исканата временна мярка за спиране на процедурата, а на 1 юни отхвърли жалбата като неоснователна. "Мархинженеринг" обжалва пред Върховния административен съд, но и там удари на камък. Магистратите определиха частната жалба като неоснователна и я отхвърлиха. От Агенция "Пътна инфраструктура" решиха, че са разплели сложния възел и конкурсът бе подновен с решение на председателя на управителния съвет Лазар Лазаров до 11 август - крайния срок за получаването на оферти за участие. Последва нова жалба на "Мархинженеринг", свързана с изграждането на оптичната мрежа, която ще е необходима за функционирането на бъдещата система, и отново бе поискано временно спиране на обществената поръчка. Отделно, както "БАНКЕРЪ" информира, "Мархинженеринг" е обжалвала и определението на ВАС, с което е отхвърлена предишната жалба и вече е насрочено дело за 27 септември. С две думи - ситуацията около търга за 200 млн. лева тепърва ще се усложнява.

 

 

"Съпротивата срещу въвеждането на тол-системата е огромна, защото ще засегне много интереси. Всеки ден, в който тя не влиза в действие, е загуба за българските пътища, но си е чиста печалба за фирмите. Новата жалба ще спре поръчката отново, защото така изисква законът", коментира председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg