Запомни ме?

Два златни километра под земята

15-08-2016 11:08:32

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.capital.bg/

Автор: Десислава Лещарска

Най-дългият тунел в България - "Витиня" на магистрала "Хемус", е малко повече от километър, или точно 1125 метра. Той е строен преди около 40 години и оттогава досега у нас няма подобно пътно съоръжение, което да отговаря на съвременните норми за безопасност. Ето защо проектът за тунел "Железница" на магистрала "Струма" с почти двойната си дължина - 2 км, е интересен както от инженерна, така и от "потребителска" гледна точка. Тунелът е част от все още неизградения лот 3.1 на магистралата - между Благоевград и Крупник, и беше отделен от него именно заради сложността и спецификите си.

Сега поръчката за тунела е на финалната права - във вторник в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) ще бъдат отворени офертите на кандидатите да го построят. А с високата си прогнозна цена - 250 млн. лв. без ДДС, този търг се очертава като най-атрактивният за сезона, а най-вероятно и за цялата 2016 година. Прекратяването на голямата поръчка за 60 километра от "Хемус" и раздробяването й на участъци от по 10 км, неопределеното отлагане на скъпата отсечка от "Струма" през Кресненското дефиле, краят на стария програмен период - тези фактори превръщат тунел "Железница" в магнит за всички големи строителни фирми. Състезанието след привидното оттегляне на депутата Делян Пеевски от разпределението на порциите в строителството ще бъде оспорвано. И макар за проекта да се изисква специфичен опит, което би дало предимство на чуждестранни компании да се включат в изграждането на "Струма", това е малко вероятно. Цената е водеща при избора на изпълнител, а чуждите компании не могат да се мерят с ниските цени, които биха предложили местните играчи, за да си подсигурят дейност за следващите 4 години.

Ах, този тунел

Поръчката за тунел "Железница" беше обявена в самия край на 2015 г. Скоро след това дойде "катарзисът" на премиера Бойко Борисов, изразяващ се в прекратяването на редица големи строителни търгове начело с магистрала "Хемус". Вместо първоначално обявените 400 млн. лв. 60-те километра щяха да струват между 800 млн. лв. и 1 млрд., а за изпълнители бяха избрани обединения на свързваното тогава с Пеевски дружество "ПСТ груп" и на все още свързваното с изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев "Джи Пи груп". Желанието на премиера да се разграничи от въпросните икономически кръгове доведе до сътресения и известно пренареждане в строителния сектор, а поръчките за милиони трябваше да изчакат няколко месеца. Търгът за "Железница" формално беше блокиран от жалба, след което правителството реши да закрие Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), създадена за реализацията на магистралите "Хемус", "Струма" и "Черно море" и да прехвърли започнатите процедури към пътната агенция. Тунелът се забави още повече, но параметрите на поръчката останаха същите.

Участъкът ще се намира между км 366 и км 370 на "Струма" - точно по средата на отсечката Благоевград - Крупник. Тунелът ще е с дължина 2 км, които ще се изградят по открит способ и нов австрийски тунелен метод, като поръчката включва още изграждането на 2.46 км открит път и допълнителни съоръжения: мост над р. Струма, надлез над път Е79, надлез над жп линията София – Кулата и надлез над пътя Симитли – Благоевград. Това, което прави проекта особен, е не само дължината на изкопа, но и изискването тунелът да отговаря на съвременните европейски норми за безопасност: специални настилки, светофари, камери за наблюдение, кабинки за аварийни обаждания, евакуационни връзки между двете тръби на тунела. Всички тези елементи ще се контролират от интелигентна транспортна система, чието изграждане и пускане в експлоатация също е част от поръчката.

Това донякъде оправдава високата цена - 250 млн. лв., но индикациите са, че държавата леко я е завишила заради драмата с ниската прогнозна стойност на "Хемус", която се оказа двойна. От предварителното обявление за тунела от 2014 г. се вижда, че първоначалната оценка е за 200 млн. лв., а година по-късно - с 25% отгоре. "Реалистична е цена под 200 млн. лв., но по-евтино няма как да бъде, в момента в България няма такова съоръжение, затова е отделено от другите лотове, защото изисква специфичен опит. Това е голям, сложен и скъп проект", обяви източник, близък до процедурата, пожелал анонимност.

Интригата

Цената, ограниченият брой големи поръчки в строителството, а и професионалното предизвикателство ще привлекат всички големи в сектора. Експерти от пътния бранш коментираха, че местните строители са специалисти в прокопаването, но нямат съществен опит с цялостното управление на подобен проект и най-вероятно ще ползват подизпълнители. Предизвикателство ще бъде и внедряването на интелигентна транспортна система за управлението на тунела.

С най-голям опит в тунелното строителство у нас са "Евро алианс тунели" и "Станилов". "Евро алианс" започват дейността си под името "Адвал" през 90-те години, когато компанията има австрийско участие. От 2005 г. е изцяло българска, а благодарение на софийското метро и проекти в други европейски държави тя има изградени над 100 км метро, магистрални, железопътни и хидротехнически тунели. В търговете за метрото "Евро алианс" участват с "Трейс груп холд", а в търга за лот 2 на "Хемус" - с "ПСТ груп" и "Хидрострой" (новият собственик на "Водстрой 98"). Те спечелиха и при изграждането на лот 2 на "Струма" и бяха наети от "Главболгарстрой" и "Пътстрой 92" (собственост на "Геотехмин") да изградят дългия около 350 метра тунел при с. Кочериново. Сега от компанията потвърждават, че ще участват, но категорично отказват да разкрият в какво обединение. Сигурно е и участието на другата специализирана в тунелното строителство българска компания - "Станилов", която при изграждането на метрото работи с основно с "Джи Пи груп". Последните и "Трейс", които натрупаха опит с тунелното строителство покрай метрото, също не биха пропуснали подобен търг.

 

Безспорен е интересът и на фирмите, които в момента работят по доизграждането на "Струма". Лотът между Кресна и Сандански (лот 3.3) ще се строи от "Главболгарстрой" и "Пътстрой 92" (същите които изградиха лот 2: Дупница - Благоевград; а ГБС построи и отсечката Долна Диканя - Дупница) като двете компании най-вероятно отново ще се явят заедно и няма да ползват чужди подизпълнители. Те имат предимството да познават изключително добре терена, техниката и работниците им са разположени на съседния лот, имат кариери и асфалтови бази в района. Същото важи и за "Агромах" - благоевградската фирма, която доизгради лота от Сандански до Кулата след провала на гръцката "Актор". Впоследствие "Агромах" спечелиха търга за строежа на лот 3.1 - Благоевград - Крупник заедно с дъщерната си "Пътища Пловдив", хасковската АБ и "Хидрострой". Има и нещо друго - тунел "Железница" се намира в средата на отсечката, възложена на "Агромах". Огромните количества земна маса от тунела биха могли да се използват за изграждането на открития участък и така цялата магистрала да поевтинее. Това навежда на въпроса защо целият лот не беше пуснат в неговата цялост - така в момента можеше да има избран друг изпълнител и на друга цена. Аргументът на държавата беше, че тунелът трябва да е отделен заради сложността му.

"Реално няма проблем тунелът да бъде изграден изцяло от български фирми. В крайна сметка последващата поддръжка ще е много по-важна за безопасността на движението и доброто състояние на съоръжението", казва източникът, близък до процедурата. Той очаква поне 2-3 чуждестранни фирми да участват самостоятелно. "Това не е пътен проект, където чуждите фирми трудно могат да се състезават с местните, нужен е специфичен опит. Такъв опит имат италиански, френски, швейцарски фирми. И докато френските и швейцарските рядко участват в чужди търгове, почти сигурен е интересът от италианските", смята той. Участието на чуждестранни компании в търгове у нас обаче много често е фиктивно и се ползват само за референция срещу 2 до 5% от цената на договора.

"Нямам представа колко са кандидатите - всеки може да си свали документацията, както и да я закупи", коментира пред "Капитал" председателят на пътната агенция инж. Лазар Лазаров. "Не бих казал, че няма други големи пътни поръчки - тръгнаха 15 лота за ремонт на пътища втори и трети клас по програма "Региони в растеж", обходът на Ахелой, участъкът Ахелой - Поморие, 10 км от магистрала "Хемус", каза още Лазаров и уточни, че 250-те млн. лв. за тунела ще бъдат изплатени след 4 години, докато изброените от него отсечки са с по-кратки срокове. Срокът, който инж. Лазаров посочва, обаче е доста оптимистичен. Големият интерес към поръчката гарантира жалби още отсега.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg