Запомни ме?

Трафикант на бежанци ще вози до ареста незаконни мигранти

15-08-2016 10:08:07

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник:http://www.mediapool.bg/

Автор: авторски екип

 

Обвинен за нелегален трафик на бежанци спечели обществена поръчка на Главна дирекция "Гранична полиция" за транспорт на незаконно преминали лица и задържани лица във вътрешността на страната, съобщи Дарик радио в неделя.

Договорът с управителя на фирмата "Еделвайс 0707" за наемане на автобус за превоз на мигранти е на стойност 195 580 лева без ДДС и за срок на изпълнение една година. Подписан е от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов на 8 август т.г.

Победителят в конкурса обаче е бил хванат от полицията да превозва нелегални чужденци, установила проверка на радиото.

Управителят на фирма "Еделвайс 0707" - 34-годишният Григор Тошков Григоров от с. Алдомировци, община Сливница, 42 дни преди да вземе договора е бил спрян за проверка от полицията на пътя Резово-Бургас в района на бившия Корабостроителен завод между Варвара и Царево. В шофирания от него туристически автобус МАН със софийска регистрация били открити 65 чуждестранни граждани, сред които и деца. Всички до един нямали документи за самоличност. Нелегалните мигранти били от Афганистан и Ирак.

Тогава Григоров е бил задържан за 24 часа в полицията и срещу него е повдигнато обвинение по чл.281 от НК - за противозаконно подпомагане на чужденци да преминават границата на страната. Районният съд в Царево му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Изненадващо само дни по-късно Окръжният съд в Бургас измени мярката му за неотклонение и го пусна под домашен арест. Григоров дори е присъствал на заседания на комисията - представители на Главна дирекция "Гранична полиция", посочва радиото.

Търговският регистър сочи, че докато е бил под домашен арест мъжът е прехвърлил дружеството на баща си Тошко Григоров Стоянов (на 56-годишна възраст). Междувременно е подписал споразумение с прокуратурата в Царево, с което се признава за виновен по повдигнатото обвинение, но в насроченото съдебно заседание, изненадващо е оттеглил пълномощното си от адвокатката си и е обявил, че се отказва от споразумението.

Парадоксално е, че автобусът, с който по документи ще трябва да извозва мигранти към бежанските центрове по спечелената обществена поръчка, в момента се намира на паркинга в полицията в Царево. Съдът е наложил обезпечителна мярка на возилото и фирмата не може да се разпорежда с него.

От прокуратурата в Царево коментираха пред Дарик, че след подписването на обществената поръчка,  Григоров съвсем законно ще може да осъществява дейността, за която е обвинен.

Проверка в сайта на Агенцията за обществени поръчки установи, че фирма "Еделвайс 0707" е избрана от комисията на Главна дирекция "Гранична полиция", защото е дала най-добра ценова оферта за превоз на бежанци от останалите четирима кандидати, има собствена база, заявила е минимален марж на печалба и няма финансови задължения. Фирмата ще вози мигранти за 6,28 лв./км с ДДС.

В заявлението си за участие в процедурата пък от дружеството са подчертали, че при изготвянето на офертата под внимание е взет и престижът, свързан с възможността да бъде партньор на Гранична полиция.

По-късно през деня от МВР съобщиха, че по заповед на ръководството на ведомството започва обстойна проверка и преглед на процедурата по сключния с Григоров договор.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg