Запомни ме?

Скандален търг на МТСП възкръсна с по-високи цени

08-08-2016 11:08:40

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник : http://www.segabg.com/

Автор: Десислава Колева

Министерството на труда прави трети опит да купи 10 нови коли за нуждите на чиновниците си в последния възможен момент. Както "Сега" писа, от 1 септември ведомствата и агенциите няма да могат да си купуват сами луксозните возила, а финансовото министерство ще прави централизирани търгове.

При министерството на труда става дума за скандалната поръчка за луксозни автомобили, която бившият министър Ивайло Калфин спря след телевизионен репортаж, защото "от недоглеждане" бе допуснал условия в търга, които предрешават изхода му. Тогава подчинените на Калфин искаха колите да са черни, задължително с 4х4 задвижване, което самото министерство определи като "недопустими условия". Наказани чиновници за промъкването на нагласената поръчка няма. След скандала Калфин обяви отново търга, който вече бе поевтинял - от 720 хил. лв. на 600 хил. лв. Едно от първите неща, които Зорница Русинова направи като министър, бе да разпореди спирането на търга с мотив, че трябва да се разшири кръгът на участниците, а това би довело до коренна промяна на техническите изисквания. Другият мотив бе, че "в методиката за оценка е предвидено да се оценяват допълнително елементи и/или функции, които не са необходими за един служебен автомобил".

Два месеца по-късно Русинова обявява отново търга, но пак на по-високата цена от 720 хил. лв. и с подобни изисквания както прекратената от самата нея поръчка. Отново се иска колите да са произведени през 2016 или през 2017 г., да са седан, да са със задвижване 4х2 и с механична скоростна кутия. Този път обаче вместо дизел трябва да са бензин. Търсените автомобили сега са с по-малка мощност, вече няма изискване за задното осветление. Джантите отново трябва да са с размер 16". Изискване за цвят няма.

РАЗДВОЕНИЕ

Решението за закупуване на коли на МТСП идва на фона на забраната на премиера Бойко Борисов министрите да ползват служебни коли, за да ходят на работа. Освен това само след месец влизат в сила новите правила, разписани от финансовото министерство, за централизирани търгове за покупка на возила, мебели и за преводачески и пощенски услуги. Целта е да се улеснят процедурите, да се намали рискът от корупция и да се постигнат по-добри условия по договорите.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg