Запомни ме?

От септември министрите няма да могат да си купуват сами скъпи коли

02-08-2016 09:08:41

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: https://dariknews.bg/

Автор: Катерина Иванова

 

От 1 септември пазаруването на луксозни возила с екстри в администрацията вече няма да е толкова лесно. Наесен министрите и 57 държавни агенции и комисии няма да провеждат самостоятелни обществени поръчки за четири нови вида стоки и услуги - покупка на автомобили, на мебели, както и извършване на преводачески и куриерски услуги. Тези поръчки за нуждите на администрацията ще се възлагат от финансовото министерство, а чиновниците ще работят с подбрани централизирано рамкови партньори, допълва "Сега". От 2017 г. това ще важи за още по-широк кръг стоки и услуги.

Лукс с държавни пари в Горското: 72 000 лв. за кола под наем

Идеята на общите поръчки е да улеснят процедурите, да намалят корупционните рискове и да доведат до по-добри условия по договори за типови стоки и услуги, ползвани от администрацията. Централното възлагане бе въведено още в първия мандат на ГЕРБ, но тръгна много ограничено и трудно. Според сегашните правила финансовото министерство избираше централизирано изпълнители за 5 вида контрагенти на администрацията - доставчици на канцеларски материали, тонери и принтери, автомобилно гориво, почистване на сгради и доставка на самолетни билети.

ЕК иска да засилим контрола върху обществените поръчки

В края на миналата година списъкът бе разширен и вече включва общо 15 стоки и услуги, които следва да се възлагат от МФ. При тези поръчки министерството ще сключва рамкови споразумения с няколко изпълнители, към които ведомствата и държавните агенции ще се обръщат за оферта при нужда. Възложителите няма да са длъжни да ползват рамковите споразумения, само ако възлаганият от тях контракт е под прага, за който се изисква сключване на писмен договор.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg