Запомни ме?

Първите 10 км на "Хемус" с по-висока прогнозна цена от спрения търг

12-07-2016 10:07:56

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.mediapool.bg/

Автор: авторски екип

 

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пусна търга за изграждането на продължението на магистрала "Хемус" от Ябланица до Боаза. Прогнозната стойност на обекта е 80 млн. лв. за 9.3-километров участък.

Това означава, че първите 10 км от продължението на магистрала "Хемус" се очаква да са по-скъпи от стария търг, но значително по-ниска спрямо тази, на която избраха победителите.

Предишната процедура бешепрекратена по нареждане на премиера Бойко Борисов заради "витаещи съмнения", че изпълнителите са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл" Валентин Златев през февруари. Още тогава беше ясно, че тя ще се обяви на по-висока цена.

Новият търг е на инженеринг – проектиране и строителство. Няма да има пресяване на участниците по предварително зададени критерии, така както беше при стария търг, за да се пести време.

Парите се осигуряват от държавния бюджет и този път не разчитаме на европейски средства, така както беше при стария търг – в случай, че останат от "Струма".

 

Срокът за изграждане на 9.3 км магистрален път е две години и половина – 910 дни.

Оферти могат да се подават до 17.30 часа на 22 август, а на следващия ден предложенията ще бъдат отворени.

От Ябланица до Боаза със 140 км/ч

Участъкът от Ябланица до Боаза е проектиран за експлоатационна скорост 140 км/ч.

Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.

Това означава че общата ширина на платното е 27 м, докато при стария търг беше с параметри за 29 метра.

Предвидено е изграждането на 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница - Съева дупка.

Ще бъде изградена и етапна връзка при километър 87+600 с първокласния път I-4 Коритна - Белокопитово за проектна скорост от 60 км/ч.

Прогнозната цената – по-висока за по-тесен път

Освен параметрите на трасето другата промяна спрямо анулирания търг е прогнозната цена. Тя е завишена – 8.6 млн. лв./км сега при 7.2 млн.лв./км при стария анулиран търг, който беше спечелен на цени от 14 млн. лв./км.

Прогнозната цена е определена на базата на проведени други пътни търгове през последните месеци, обясниха от пътната агенция пред Mediapool. Според експерти в пътния бранш, до които Mediapool се допита, цената от 4 млн. евро/км е нормална.

От пътната агенция заявиха, че очакват тя да падне след тръжната процедура.

Оценяването по нова формула

Оценяването на кандидатите ще става по нова формула, в която са включени три компонента.

В нея с най-голяма тежест са единичните цени (50%), следвани от общата цена на строителството (40%) и стойността на техническото предложение (10%).

Въвеждането на критерия единични цени за първи път беше приложен в търга за ремонт на пътища по ОПРР 2014-2020 г. Според бранша този критерий дава възможност за субективизъм, защото е невъзможно да бъде проследено и ясно определено кой ще стане победител по време на провеждането на самия търг при публичното отваряне на офертите.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg