Запомни ме?

Прокуратурата ще търси корупция в АЕЦ "Козлодуй"

07-07-2016 14:07:02

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.segabg.com/

Автор: Румяна Гочева

Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов може да бъде проверен от прокуратурата във връзка с обвиненията на депутата Георги Кадиев, че е притежавал офшорка, а част от търговете в Първа атомна са били нагласени. "Всичко е докладвано на главния прокурор, от тук нататък мога само да ви уверя, че са направени всички необходими стъпки. Ако това престъпление се докаже, ще бъде потърсена и съдебна отговорност", съобщи вчера премиерът Бойко Борисов.

Както "Сега" писа, ден след обвиненията към Ангелов от Българския енергиен холдинг обявиха във вторник, че шефът на АЕЦ "Козлодуй" вече е бивш. Той е бил освободен заради изтичане на мандата му в началото на юли. Кадиев обаче заяви, че преди месец и половина е предоставил на премиера данни за потенциални корупционни сделки и за офшорка на Сейшелите на Димитър Ангелов. Депутатът заподозря, че над бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" има политически чадър, защото официалната причина за изваждането му от управлението на компанията е изтичане на мандата.

В отворено писмо до медиите ексшефът на Първа атомна вчера отрече да има офшорка или да е участвал в нагласени търгове. "Твърденията за корупционни практики в атомната централа не отговарят на истината. От досега извършваните в дружеството регулярни проверки от компетентните институции няма нито една с констатации за корупционни практики", категоричен е Димитър Ангелов. Той бе заместен от зам.-директора на Първа атомна - Иван Андреев.

"Дори си направих труда, изхождайки от важността на темата, да звънна и на Румен Овчаров, той ги познава повече от мен. Попитах го кои са тези, които могат максимално да се справят с поста. Той каза, че сегашният заместник е най-добрият вариант. Него беше избрала и министърът на енергетиката", защити новото назначение Борисов.

"Искаме да ги наказвате бързо и ефективно, защото те са пример за всеки следващ", коментира Георги Кадиев. Премиерът не пропусна да се погрижи и за рейтинга си - той припомни случая с бившия шеф на ДАИ Цветелин Цветанов, който беше уличен в измами. "Ние сме го разкрили, така се ликвидира корупцията", каза Борисов и добави, че се отнася "максимално отговорно" към всеки случай и той "веднага се разпределя на службите, на мига".
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg