Запомни ме?

Държавата опитва да ограничи злоупотребите при търгове за фирми на хора с увреждания

27-06-2016 10:06:14

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.capital.bg/
Автор: Георги Желязков

Три пъти по-малък ще стане списъкът на стоките и услугите, за които обществените поръчки приоритетно могат да се спечелят от компании с над 30% работници с увреждания. Това предлага проект на наредбата, регулираща тази дейност, публикувана за обществено обсъждане от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В новия лист влизат едва 120 дейности, докато в предишния вариант на наредбата бяха над 400. Аргументите на социалното министерство са, че така ще се ограничи фиктивното създаване на работни места за хора с увреждания с цел по-лесно печелене на обществени поръчки. Злоупотребите с фиктивни фирми на хора с увреждания са факт от години.

Експертите на МТСП са направили анализ на дейността на предприятията, който показва, че от регистрираните общо 370 специализирани предприятия едва 104 отговарят на изискванията на закона. Сред критериите, които се нарушават най-често, са изискването фирмите да са регистрирани поне три години преди обявяването на поръчката и да могат да изпълнят минимум 80% от нея със собствени сили.

По данни на платформата за визуализиране на данни "Инфограф" бумът на регистрации на такива фирми се наблюдава през 2015 г., която беше годината с ударно усвояване на пари по европейски проекти. На база данните от регистъра на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) от 2005 г. до май 2015 г. са вписани общо 223 фирми, 96 (44%) от които са регистрирани в първите 4 месеца на миналата година. В следващите 12 месеца са регистрирани още 150 фирми.

Според Явор Алексиев от "Инфограф" в преобладаващата част от случаите не става въпрос за нови специализирани предприятия, а за обикновени фирми, които искат да се сдобият със статут на "специализирани". В списъка на новорегистрираните предприятия има фирми, които имат дългогодишен опит в печеленето на обществени поръчки. Ситуацията е такава, че щом едно предприятие, предоставящо дадена запазена услуга, се регистрира като "специализирано", другите на практика биват изтласкани от процедурите по ЗОП. Това, разбира се, създава стимули у конкурентите също да се регистрират като "специализирани предприятия", пише той в анализа си по темата.България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg