Запомни ме?

Захариева прекрати поръчката за електронни гривни

14-06-2016 11:06:58

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.segabg.com/

Автор: Кирил Димов

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева се е усъмнила в поръчката за електронните гривни и я отменила. Това обяви самата Захариева пред БНТ. "Прекратихме процедурата, защото аз лично имах съмнения, че е направена така, че само една от фирмите да участва. Те не са много, за съжаление, в света, които да предоставят такава услуга, но е добре да са направени така условията, че да могат всички да се явят и да се конкурират само с цена", обясни тя. 

Прекратената поръчка е била обявена на 21 януари и е за "предоставяне на услуга по електронно наблюдение на осъдени лица и лица с мярка за неотклонение "домашен арест". Тогава Захариева е вече министър, но поръчката е контролирал шефът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". На практика поръчката е прекратена на 31 май. При по-детайлен прочит на заложеното в нея се вижда, че на техническата оценка е дадена тежест 50 точки, колкото и на предлаганата цена. От думите на Захариева се разбира, че тежест в бъдещата поръчка ще има само цената.

Електронното наблюдение е предвидено в закона за изпълнение на наказанията и в специална наредба на правосъдното министерство. То може да се осъществява чрез три способа - гласово разпознаване с ползването на стационарен телефон, сателитното наблюдение, което е технология за установяване на моментното местонахождение и движението на някого чрез система за глобално позициониране, и радиочестотното наблюдение, което включва и т.нар. електронни гривни.

Захариева обяви още, че затворниците трябва да се образоват и затова е добре, че във всички затвори има училище. Освен това те трябвало и да работят. Затова тя говорила със социалното министерство да се пренасочат част от средствата за заетост към затворниците.

Правосъдният министър бе категорична, че в сряда ще внесе в правителството проектопромените в Закона за съдебната власт, независимо от отрицателното мнение за тях на ВСС.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg