Запомни ме?

АБВ и "Гергьовден“ с общи обвинения срещу енергийното министерство, министърът ги отхвърля

06-06-2016 13:06:13

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.mediapool.bg/

Автор: Авторски екип

АБВ и Движение "Гергьовден" ще изпратят утре заявление за достъп до обществена информация до министър Теменужка Петкова с копие до премиера по повод посещението в Япония на делегацията от енергийното ведомство, водени там преговори и подписани съвместни протоколи. Това обявиха в неделя заместник-председателят на АБВ Румен Петков и Драгомир Стефанов - председател на Движение "Гергьовден".

По-рано тази седмица Румен Петков попита дали са водени преговори с японската кооперация за строеж на нов ядрен реактор на АЕЦ "Козлодуй".

По думите на Стефанов и Петков, цитирани от БТА, протоколите показват, че вече са започнали определени действия и от Министерството на енергетиката трябва да кажат дали има проведена процедура по Закона за обществените поръчки за изпълнение на тези дейности и ако няма, защо. Те ще сезират и Европейската комисия, защото по думите на Стефанов и Петков, ако е заобиколен законът, се елиминират всички други възможни участници.

От АБВ и Гергьовден ще поискат информация и за участниците в делегацията - кой в какво качество е там, като специално внимание обръщат на участието на енергийния експерт Стефан Гамизов в тази делегация. Стефанов посочи, че разполага с информация, че Гамизов е със запорирани сметки в страната от най-малко две лица в България .

Петков и Стефанов питат и защо протоколите от срещата не са публикувани официално на страницата на енергийното ведомство.

 

Според Стефанов в протоколите се посочва, че българското Министерство на енергетиката оценява високо извършената до момента работа от "Тошиба", но не става ясно каква е тази работа и срещу какво възнаграждение е заложена тази дейност. От протоколите е видно, че Министерството се нуждае от съдействие при анализ на сега действащия втори блок на ТЕЦ "Марица - Изток" 2 и моли за такова "Тошиба", каза Стефанов. По думите му възниква съвсем логичният въпрос защо този анализ трябва да бъде направен от японската кооперация при положение, че изпълнителят не е "Тошиба".

Той пита и кое налага пряко договаряне с Тошиба за рехабилитация на механичната част на ПАВЕЦ "Чаира". Стефанов каза, че в протокола е посочено, че за това договаряне българската страна е положила големи усилия при разговорите с Европейската банка за възстановяване и развитие, т.е вече е взето такова решение.

От АБВ и "Гергьовден" ще поискат и информация за кредита, който БЕХ изтегли с основна мотивация да се плати на американските Марици, натрупано в годините задължение. По думите на Румен Петков ще бъде поискана информация как е избрана банката или банките, на базата на какви критерии, на какви условия е трябвало да отговарят кредитодателите, какви са разходите по този кредит.

В отговор на набързо свикан брифинг в неделя министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че по време на посещението в Япония не са поемани абсолютно никакви ангажименти.

 „Такива посещения са правени през годините много. По време на това посещение не са поемани абсолютно никакви ангажименти. Не са поемани никакви ангажименти свързани с обвързване на България енергиен холдинг или на компании по отношение на определени проекти“, каза Петкова.

„Колегите от АБВ поставиха въпроса, защо не е проведена обществена поръчка, когато се пристъпва към изпълнение и към сключване на договор с компанията „Тошиба“. Хубаво би било, когато някой говори такива неща преди това да се е запознал с нормативната уредба и националното законодателство, както и с Директивата за обществените поръчки в рамките на ЕС. Ако нашите колеги бяха направили това, сигурно нямаше да се стигне до подобни изказвания. Няма никакви обществени поръчки, тъй като нищо не е поемано като ангажимент, няма никакви сключени договори, така че не знам за какви обществени поръчки става дума“, категорична бе тя.

„Познавам в детайли законодателството по отношение на обществените поръчки и съм се натъквала на драстични нарушавания, но сега няма да влизам в детайли. Това, което сме установили не е правено в мандата на нашето правителство, а в едини други мандати на едини други правителства, но не искам да влизам в подобни детайли“, коментира още енергийнитя министър, цитирана от „Фокус“.

„В меморандума за сътрудничество с Япония ясно е записано, че всичко онова, което се случва в рамките на това сътрудничество е правно необвързващо“ , допълни тя.

Според Петкова резултатите от работата на правителството в енергийния сектор са налице, но ясната визия за развитието на сектора не се харесва на всички политици в България. По думите й положителните резултати за стабилизиране на енергийния сектор са забелязани и от Европейската комисия. "Неотдавна при посещението си у нас комисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете даде висока оценка на усилията ни в тази област", посочи Петкова. По нейните думи задкулисни разговори може и да са се водили в миналото, но не и в мандата на настоящото правителство. "Ние работим прозрачно и спазваме законите", подчерта тя.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg