Запомни ме?

Корупционен скандал разтресе Агенцията по кадастър

30-05-2016 11:05:28

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

От трибуната на народното събрание, депутатът Георги Кадиев поиска от Министъра на регионалното развитие и благоустройството оставката на шефа на Агенция по геодезия, картография и кадастър. Причината за това е отявлената корупционна схема в която е участвал директорът на агенцията. По думите му на 17 март 2016 г. Агенцията по кадастър е обявила обществена поръчка с публична покана за закупуването на автомобил за нуждите на агенцията. Детайлите са били толкова прецизно разписани, че на търга е било възможно да се яви един единствен кандидат, който да покрие всички условия. За луксозното возило, Агенцията е платила 72 790 лв. (с ДДС).

 

 

Според Георги Кадиев това е втората обществена поръчка с публична покана в рамките на пет месеца, за закупуването на луксозен автомобил при която е било възможно явяването на един единствен възможен изпълнител. Предишната е била на 20 октомври 2015 г., когато Агенцията по кадастър по същата схема е закупило луксозно возило. Този път поръчката е била предназначена за автомобилния представител на Волво. За закупения автомобил марка Волво СХ60 агенцията е платила 79 200 лева. Кадиев заяви, че е публикувал в профила си кой ще спечели поръчката, два дни преди да бъде излъчен победителят, което можело да се провери.

 

 

"Преките въпроси на Кадиев бяха: Какво е налага обявяването на обществена поръчка, за която е възможно появата на един единствен купувач? Защо се купуват луксозни автомобили, от които агенцията няма нужда? Защо агенцията си е позволила да публикува обява с цени над максималния допустим праг от 66 000 лева? Защо го държите още този директор?", попита депутатът.

 

 

Лиляна Павлова се опита да обясни, че по отношение на законността поръчките не са незаконни. По думите й в момента се извършвала проверка по случая, но все още не била приключила. По устния доклад, който имала по телефона й обяснили, че от агенцията са бързали, че автомобилния парк бил остарял, но че наистина единия от автомобилите се използвал от шефа на агенцията и че секретарят на агенцията бил вече наказан, бяха сътворените отговори на Павлова.   
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg