Запомни ме?

Томислав Дончев видя опасност в спирането на обществените поръчки

21-03-2016 11:03:00

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.segabg.com/
Автор: Николай Иванов

Месец след като правителството започна масово да спира обществени поръчки, вицепремиерът Томислав Дончев обобщи част от притесненията на обществото - че преустановяването на конкурсите от премиер и министри вместо борба срещу корупцията може да се изроди в разчистване на сметки или просто лични действия по усмотрение. Затова занапред трябва да спре "ръчното управление" на процедурите. Според Дончев мярката сега е и наложителна, и опасна.

"Тази практика, която се използва в момента, е безспорно необходима. Но наред с това е и опасна, доколкото натоварва политическото ръководство с едни свръхочаквания. Утре на някого няма да му хареса процедура по някакви негови съображения и ще има натиск към съответния министър, ръководител или премиер да спре поръчката. Затова и подобна практика е до голяма степен необичайна. Именно по тази причина това, което правя аз в момента, и това, което беше направено на ръчен режим от министър-председателя и министрите, трябва да се превърне в рутинен ангажимент на самите администрации. В крайна сметка е редно те да го правят и когато има нещо нередно, да реагират", заяви Дончев пред БНР.

Вицепремиерът отхвърли версията, че обществени поръчки се спират заради недостиг на средства в бюджета. Според него в първите месеци от годината приходите в хазната са по-високи спрямо заложените. Дончев припомни, че прекратяване на конкурсите е имало преди, и смята, че не бива темата да се оцветява политически. Но потвърди, че ветото върху конкурсите е заради съмнения при изпълнението. "Нито за една от спрените обществени поръчки някой си е позволявал да коментира полезността и нуждата от това, което трябва да се достави, изгради и т.н. Проблемът е друг - ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция", заяви той.

За близо месец правителството спря обществени поръчки за около 1.7 млрд. лв. Последно миналата седмица това направиха военното и транспортното министерство. Дончев обяви, че за всяка от процедурите има техническо и формално основание да бъде прекратена.

--------ИЗБОРИ

"Ако някой има чисто политически интерес от едни предсрочни избори, надявайки се да подобри резултата си, това е ГЕРБ. В същото време на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава, каквато е", заяви вицепремиерът.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg