Запомни ме?

МО стартира военни поръчки за над 3 млрд. лв.

17-03-2016 16:03:35

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: в. Сега

Автор: Панайот Ангарев

Министърът на отбраната е поискал от директора на "Отбранителна аквизиция" Венислав Цанов да излезе в неплатен отпуск

 

Военното министерство ще предложи успоредно стартиране на три мащабни военни проекта, чиято прогнозна цена надхвърля 3 млрд. лв. Това ще стане до дни в някое от оставащите две заседания на правителство до края на месеца, съобщи вчера министърът на отбраната Николай Ненчев по време на международна конференция за превъоръжаване на пехотата. Проектите, които вече са получили одобрение на Съвета по отбрана, са за една ескадрила западни бойни самолети, два нови бойни кораба и около 250 бронирани машини. 

Освен през МС те ще трябва да минат и през Народното събрание, тъй като всеки един проект надвишава сумата от 100 млн. лв. Само проектът за изтребители ще струва 1.5 млрд. лв. Според командващия Сухопътни войски ген. Андрей Боцев бронираните машини за пехотата ще излязат около 1 млрд. лв. Ще бъдат купувани бойна бронирана и спомагателна машини за три батальонни групи. По първоначални прогнозни цени този проект е за 1 млрд. лв., които ще се изплащат за 6-7 г. в зависимост от финансовата рамка. Засега неясни са прогнозите за строежа на двата бойни кораба, но вероятно ще бъдат в рамките на 400 млн. евро. 

Неясно е и как МО е направило бюджетната си прогноза, така че да покрие всички вноски за проектите. Подобно на МВР министерството страда от хроничен недостиг на пари, въпреки че и двете ведомства са с бюджети от над 1 млрд. лв. Предложението идва и на фона на станалото модерно спиране на обществени поръчки от правителството. С аргумента, че трябва да се пестят средства преди седмици министър Ненчев спря сделка за 1.6 млн. лв. за покупка на нови автомобили. По-късно се разбра, че тя въобще не е започвана, а парите идват от програмата за инвестиции на НАТО. Ненчев спря и две поръчки за бронирани машини - за пехотата и за военната полиция. Причината за спиране на първата бе, че кандидатите не отговарят на изискванията. Другата бе стопирана по настояване на ГЕРБ, след като около нея се появиха редица съмнения.

Военният министър ще поиска от Сметната палата пълна и обстоятелствена проверка на всички поръчки, които са се случили през последните години. Поводът за това стана филм на "bTV репортерите" за доставка на нови парашути за специалните части. В него бе замесено името на шефа на дирекция "Отбранителна аквизиция" Венислав Цанов. "Вчера имах разговор с г-н Цанов. Настоях да излезе в неплатен отпуск", обясни Ненчев. Казусът с доставката на парашутите е отпреди година, но подновяване на интереса към тях е след сигнал до главния прокурор и премиера за поредица от обществени поръчки в МО, при които е имало нарушения. Попитан дали освен инспектората и военната прокуратура проверява договорите, подписвани от "Отбранителна аквизиция", министърът каза: "Имаше интерес към някои от поръчките".

Ненчев не съобщи колко са поръчките в дирекцията на Велислав Цанов, само уточни, че очаква още веднъж да бъде направена обстоятелствена проверка, и в този смисъл настоял Цанов да не е на работното си място, за да не пречи и да остави впечатление, че има натиск върху комисията. "Ще бъда абсолютно безкомпромисен и при най-малките нарушения", закани се Ненчев. -------КОНФЛИКТ

Сегашният вариант на дирекция "Отбранителна аквизиция" стана повод за конфликт между Николай Ненчев и заместника му Орхан Исмаилов преди месец. Дирекцията бе създадена след сливане на две звена - "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната". Това стана с решение на военния министър, но не бе съгласувано със заместниците му. Заради сливането Исмаилов заплаши, че ще подаде оставка. През новата структура минават 90% от парите на войската за поръчки. 
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg