Запомни ме?

КЗК подкрепи премиера за спирането на търга за "Хемус"

16-03-2016 08:03:36

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Източник: http://www.capital.bg/
Автор: Иглика Филипова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) подкрепи премиера Бойко Борисов за спиране на поръчката за изграждане на две отсечки от автомагистрала "Хемус" срещу близо милиард лева, като прие официалните мотиви, че за проекта няма финансиране. Решението на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП), която се явява възложител, е мотивирано и законосъобразно, а жалбите срещу прекратяването на процедурата са неоснователни, обявиха от антимонополното ведомство.

Спирането на поръчката беше обжалвано от двата победителя – обединенията "АМ Хемус лот 1" с участието на свързваната с изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев  "Джи Пи груп" и "ПСТ Хемус 2", в която участва свързваната с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка "ПСТ груп", както и от една от отпадналите фирми – турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют", които оспориха мотива за липса на финансиране. Според КЗК обаче не е било предварително известно, че за магистралата няма да могат да се ползват евросредства. Решението на антимонополното ведомство не е финално и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Аргументи за решението

Според КЗК процедурата за проектиране и изграждане на двете отсечки от АМ "Хемус" е била прекратена, тъй като е възникнала невъзможност да се осигури финансиране за изпълнение на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди. Към момента на откриване на поръчката е било предвидено тя да се финансира със средства по новата програма "Транспорт". С писмо от 15 февруари обаче министерството на транспорта, което е управляващият орган на програмата, информира НКСИП, че средствата са изчерпани за други проекти. "Поради тези причини КЗК намира жалбите за неоснователни и ги оставя без уважение", се посочва в решението на комисията.

Витаещите съмнения

Процедурата на практика беше спряна в средата на февруари от премиера заради "витаещи съмнения" в обществото за спечелилите процедурата. Това стана точно в деня, когато е издадено писмото на транспортното министерство, че няма пари за проекта. Бойко Борисов съобщи в социалните мрежи, че е разпоредил на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и на подопечната й НКСИП да се прекрати незабавно процедурата за избор на изпълнител. Няколко часа по-късно регионалното министерство обяви, че поръчката е спряна заради "невъзможност да бъде осигурено финансиране" за двата лота, тъй като наличните средства по оперативната програма ще бъдат насочени към по-приоритетни проекти. Впоследствие Борисов обясни, че процедурата е извършена законосъобразно, но заради съмненията в обществото във връзка със спечелилите компании ще бъде направен нов търг "пред очите на всички медии".

Победителят в процедурата за първата отсечка от магистралата – обединението "АМ Хемус лот 1", включва сочената за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев "Джи Пи Груп", въпреки че Златев оспорва такава връзка. Другите участници в консорциума са испанските "Конструксионес Табоада и Рамос" и "МР Сивил уърк" и българската "Трансконсулт-22". Втората отсечка беше спечелена от обединението "ПСТ Хемус 2", в което водеща компания е свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "ПСТ груп". Партньорите и са "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели".

Основният недостатък на процедурата бе и изключително високата договорена цена. За двете отсечки с дължина близо 60 км прогнозната цена, определена в началото на търга през януари, беше 434 млн. лв. без ДДС. В крайна сметка при отварянето на офертите на финалистите в началото на декември се оказа, че строителството ще струва почти два пъти повече – около 800 лв. Победителите спечелиха с най-много точки за техническа оферта, а кандидатите с най-ниските цени бяха отстранени.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg