Запомни ме?

Столичната община ще обжалва европейска санкция на метрото за 6 млн. лева

14-08-2015 13:08:38

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Столичното общинско дружество "Метрополитен" ще обжалва санкциите, наложени от "Одит на средствата от Европейския съюз", заради нарушения в процедурите по обществените поръчки за изграждането на метрото от "Цариградско шосе" до летище София.По-рано тази седмица "Капитал" съобщи, че стойността им е 6.8 млн. лева, а в четвъртък директорът на дружеството инж. Стоян Братоев заяви, че са на стойност 6.2 млн. лева.

"Върви обжалване. Смятаме, че сме прави. Точка по въпроса", заяви Братоев и отказа уточнения. Според източници на "Дневник" местната управа очаква санкцията да падне. Причината за налагането й е промяна в условията на еврофондовете за страната ни по време на управлението на Пламен Орешарски.

Според одит на процедурите по поръчката за станциите към аерогарата, която е на обща стойност от 136 млн. лв, "Метрополитен" е допуснал ограничително условие, смятат одиторите и заради това са наложили санкция. При обявяването на търга възложителят е посочил, че всеки участник трябва да има валидни сертификати ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007, но в допълнителни документи след покупка на тръжната документанция се оказвало, че когато в обединението участва фирма проектант за нея не се изисква представяне на сертификати. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки.

Поръчката, възложена на три части, беше спечелена от обединение "Станилов -Метропроект", "МЕТРО ДРУЖБА" ДЗЗД с водещ партньор "Трейс груп" и обединение "Метро Сифер" с партньори "Сиенит" и "Ателие Серафимов".

Друга санкция по проектите за метрото е за избор на инженер-консултант, където възложителят е променил условие в поръчката докато е течал срок за подаване на офертите. Наложена е санкция и за неправомерни разходи по предходния етап на метрото - Лот 1 "Обеля -Надежда" и Лот 2 "Младост I - Цариградско шосе" на стойност 105 хил. лева.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg