Запомни ме?

Търгове на тъмно и неефективен съд мъчат немските фирми у нас

24-04-2015 11:04:04

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

в. Сега

Венета Начева

Непрозрачни обществени поръчки, слаба правна система, неефективно публично управление, липса на реформи в образованието, корупция и престъпност. Това са пречките, които спъват работата на немските фирми у нас. Изводите са от представената вчера традиционна анкета за бизнес средата, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара.

Най-голямо е недоволството на бизнеса от борбата с корупцията и престъпността - общо 86% от анкетираните отчитат, че тя е неефективна. Над 76 на сто не са доволни от правната сигурност, а близо 80% заявяват, че търговете се провеждат на тъмно. Работата на администрацията също е оценена отрицателно - 62% са "по-скоро недоволни" и "много недоволни". Над половината от мениджърите не се чувстват сигурни в сегашната политическа и социална обстановка в България.

Липсата на развитие не може да се компенсира от основното предимство за инвеститорите - атрактивната данъчна тежест. "На фона на тази мрачна картина обаче вероятно съвсем скоро дори и 10% корпоративен данък няма да бъде достатъчен стимул, ако липсва предвидимост в политическите решения, последователност в работата на държавната администрация и върховенство на закона", коментира Митко Василев, главен управител на камарата. Допитването е сред 107 фирми, от които 70% са малки и средни предприятия.

Положително се оценяват членството ни в ЕС, както и евтината работна ръка, но факторите, които от години са спирачка за дейността на компаниите, са повече, категорични са мениджърите. Все пак те са оптимисти и едва 12% съжаляват, че са избрали страната ни за място за развиване на бизнес, а търговският обмен между България и Германия расте. Германия е най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. През 2014 г. износът ни е за 2.6 млрд. евро - най-големият обем експортирани стоки от страната. Вносът от Германия е за 3.3 млрд. евро. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският обмен между двете страни отбелязва нов рекорд от 5.9 млрд. евро, което е с 10.9% повече спрямо 2013 г. В момента Германия е основният търговски партньор на България, следвана от Русия.

България отново се нарежда на едно от последните места сред 16-те страни от Централна и Източна Европа по политическа и социална стабилност, прозрачност на обществените поръчки, корупция и престъпност, сочат данните на камарата. В сравнителната класация страната ни е на 14-то място, единствено преди Косово и Босна и Херцеговина. По правна сигурност обаче сме на последно място. Едно от основните предимства на България като бизнес дестинация е стратегическото географско положение - граница на Европейския съюз, пресечна точка между Европа и Азия, отчита проучването. 

Според допитването над половината от представителите на германския бизнес у нас - 51% - искат да въведем еврото, докато 31% са против. Все пак на въпроса "Бихте ли инвестирали отново в България?" 88% отговарят с "да".
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg