Запомни ме?

Прокуратурата разследва присвояване на 18 милиона евро по "Белене"

04-09-2013 11:09:14

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

С три фактури НЕК разпоредил плащане за 7.5 млн. лв. на консултантите от "Уорли Парсънс"

Вестник Сега, Румяна Гочева


Макар и спрян, проектът АЕЦ "Белене" продължава да произвежда скандали. Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери - 18 млн. евро, свързано с проекта за Втора атомна. Събират се и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост, стана ясно вчера. Делото е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура, като и в момента се провежда разследване. "С оглед интересите на това разследване и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения", обявиха от прокуратурата.

Информацията бе съобщена часове след като Иван Иванов от националното ръководство на ДСБ и председателят на Единната народна партия Мария Капон обвиниха кабинета "Борисов" и служебното правителство на Марин Райков, че са платили повече от 7.5 млн. лв. за консултантски услуги по строежа на вече прекратения проект АЕЦ "Белене". Парите са били преведени с три отделни фактури на консултанта "Уорли Парсънс". Двамата обявиха, че ще предадат фактурите на прокуратурата, а магистратите съобщиха, че вече работят по случая.

Плащанията са ставали с нареждане от Националната електрическа компания и са отивали по сметката на "Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис". За фирмата по проекта за АЕЦ "Белене" работи и "Риск Инженеринг" на председателя на Българския атомен форум Богомил Манчев. В. "Сега" потърси за коментар и разяснение на договора представители на "Уорли Парсънс" в България, но до редакционното приключване на броя не бе получен отговор.

Една от фактурите, от 10 септември 2012 г., е за над 2.8 млн. лв., другата е издадена няколко дни след референдума за централата и е за над 500 хил. лв. Последната фактура по дата е от 29 май тази година - за около 4.1 млн.лева. Иван Иванов коментира, че НЕК е една от най-големите държавни компании, която не спазва решения на правителството и парламента и плаща за спрян проект. Нито Иванов, нито Капон посочиха кой е наредил плащанията, а подписите под разпространите фактури са умишлено заличени. Иванов спомена само, че подписването на фактурите станало по времето на Михаил Андонов, който бе изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг" от края на март 2012 г. до средата на юли 2013 г., а преди това беше шеф на НЕК.

Още през април стана ясно, че прокуратурата е образувала 5 разследвания за безстопанственост и престъпления по служба в енергетиката. Засега производствата са срещу неизвестни лица, но единственият споменат поименно тогава бе Михаил Андонов. Името му бе свързвано със сключване на неизгодни договори, но подробности не бяха оповестени.

Преди месец икономическият министър Драгомир Стойнев обяви, че на руската компания "Росатом" са платени 385 млн. лв. след спирането на "Белене". Той обаче нито обясни, нито показа договора, за който говори. Не стана ясно и кой се е подписал под документа. Пред Медиапул Михаил Андонов отрича да е наясно с новите фактури, но допуска, че е възможно те да са за извършена преди март 2012 г . и фактурирана със закъснение от "Уорли Парсънс" работа. Той поясни, че прекратяването на проекта не означава автоматично спиране на всички плащания по него, и даде за пример как при предишното замразяване на АЕЦ "Белене", преди строежът да се възобнови с решение на кабинета на НДСВ и ДПС през 2004 г., в продължение на години е плащано за поддръжката на площадката и оборудването.

От служебния кабинет на Марин Райков категорично отрекоха за подобно плащане с обяснението, че това е "абсолютно невъзможно". Бившият икономически министър Асен Василев също заяви, че в неговия мандат не са изплащани средства по проекта. "На 29 май в МИЕТ беше получена фактура за посочената от г-жа Капон сума. Г-н Иво Лефтеров, който по това време беше изпълнителен директор на НЕК, разпореди юридическа проверка. Нямам представа как е протекла тя и какви са резултатите от нея. На 29 май новият министър на МИЕТ встъпи в длъжност", заяви той.

"Настоящото ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката съдейства изцяло на разследващите органи за установяване на обстоятелствата по тази изключително чувствителна тема. В интерес на нормалното протичане на разследването на този етап не би могла да бъде оповестена допълнителна информация. Принципната ни позиция е, че не следва да се извършват плащания по проект, който е спрян с решение на Народното събрание. По разпореждане на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев са предприети необходимите действия да не се допускат плащания по проекта". Това каментираха лаконично късно вчера от икономическото министерство.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg