Запомни ме?

Спасяваме европари с лавина от поръчки

02-09-2013 10:09:39

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Вестник Труд, Цветелина Катанска


Рекордните 14 085 договора за възлагане на обществени поръчки са сключили държавата и общините от началото на годината до 30 август, показва справка в регистъра към Агенцията по обществени поръчки. От неговото създаване през 2004 г. досега никога не са били възлагани толкова много конкурси в първите осем месеца на годината. Общата стойност на контрактите също е висока - малко над 5 млрд. лева.
За сравнение през цялата минала година са били сключени общо 20 954 договора за 5,7 млрд. лева.

"Наистина има лавина от договори заради края на първия програмен период за усвояване на евросредства", коментира пред "Труд" Гинка Чавдарова, председател на Националното сдружение на общините в България.

"Ще е престъпление от морална гледна точка да загубим пари, независимо дали досега възложителите са се бавили или не", допълни Чавдарова. По думите обаче договорите, които реално е можело да бъдат сключени до момента, са поне с една трета повече. Те обаче се бавят заради обжалване на процедурите.

Според източник от финансовото министерство друга причина за повечето поръчки е излизането на много възложители на светло. "Докато преди години законът за обществените поръчки беше само абстрактно понятие, сега възложителите се опитват да го спазват и заради Брюксел", коментираха експерти от ведомството.

Продължава тенденцията от миналата година половината от парите да отиват за големи строителни поръчки - общо над 2,1 млрд. лева. До 2011 г. най-много средства са били насочвани към осигуряването на услуги.

"Евросредствата са основните пари, които в момента държавата разпределя. За съжаление обаче предварителният контрол върху процедурите остава много занижен", коментира пред "Труд" ситуацията Йордан Кисьов, член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Според него в момента на възложителите, които нагласят поръчки (както "Труд" писа преди седмица, 30% от всички проверени търгове са такива), се налагат много ниски глоби - средно до 5000 лв. "Трябва да се помисли за по-големи санкции, за да може поръчките да се изпълняват както трябва", каза Кисьов.@

Бизнесът настоява за по-ясни търгове

Основният проблем при обществените поръчки остават неясните методи, по които се избират изпълнители. Той не се решава и с новия проект за промяна на Закона за обществените поръчки, коментира пред "Труд" Йордан Кисьов от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Подобно е мнението и на Българската стопанска камара, откъдето преди дни също настояха за по-ясни правила при оценката на участниците в конкурсите.

"Много положителен знак в проекта е въвеждането на задължение възложителите да публикуват на своите електронни страници цялата информация за поръчките. Съмнявам се обаче, че държавата ще има капацитета да контролира това", коментира Кисьов. Според него проблем остават външните експерти и тяхното участие в процеса по възлагане на обществените поръчки. "Не е ясно кой ще предлага външни експерти.

В проекта пише "браншови структури", но те не са законово регламентирани никъде. Освен това не се гарантира изрично, че хората, които са изработвали обявлението на процедурата, няма да я спечелят", смята той.

Според поправките в Закона за обществените поръчки, които кабинетът одобри в сряда, хората, които са разработвали документацията за определен конкурс, ще трябва да декларират, че не са я написали така, че да могат да участват в процедурата. Първоначалната версия на текста предвиждаше те въобще да не могат да участват в конкурса.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg