Запомни ме?

Мнозинството маха КЗК от обжалването на търговете

29-08-2013 10:08:21

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

ДЕСИСЛАВА КОЛЕВА, Вестник Сега


Паралелно с приетите вчера от кабинета промени в обществените поръчки, депутатът от БСП Димчо Михалевски лансира и други идеи. Вторият пакет с промени ще бъде пуснат за обсъждане през септември с идеята да бъде приет до края на месеца, обясни пред "Сега" Михалевски. Най-сериозното намерение в този пакет е отстраняването на Комисията за защита на конкуренцията от обжалването на търговете и намаляването на сроковете за произнасяне по такива дела.

"За мен КЗК е излишно звено - тя трябва да отпадне в процеса на обжалване и той да се води от административните съдилища", коментира Михалевски. Според депутата сроковете по обжалванията трябва да се скъсят "разумно".

В последните години обжалванията наистина се превърнаха в спорт и механизъм за изнудване, но в голяма степен това се дължи на дискриминационните изисквания, които възложителите масово налагат, за да нагласят обществените търгове в полза на определена фирма. Затова Камарата на строителите настоява за въвеждане на типови процедури и договори, които да сведат "творчеството" при писането на изискванията до минимум. Документите са изготвени още при предишното правителство, дадени са и на сегашния регионален министър, но резултат няма, обясни изпълнителният директор на камарата Иван Бойков. "Идеята за отпадането на КЗК не е лоша, ще се скъси процедурата по обжалванията, защото те и сега задължително стигат до съда. Обаче това е решаване на проблема отзад напред. Обжалванията са резултат на несправедливите процедури и изисквания", коментира още Бойков. Типовите документи ще бъдат разгледани, за да се види дали обхващат всички казуси в търговете, обеща Михалевски.

Ще се преправя и Законът за камарата на строителите, за да се облекчат изискванията към фирмите, които могат да изпълняват най-високите категории строежи - първа и втора.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg