Запомни ме?

КЗК върна за втори път процедурата за Северната тангента на София

27-08-2013 13:08:01

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Вестник Сега

Десислава Колева


Един от големите инфраструктурни проекти, с който страната ни опитва да спаси средствата в риск по Оперативна програма "Регионално развитие", отново се препъна. Дни след като миналата сряда Министерският съвет пренасочи 250 млн. лв. от парите за регионите към Северната скоростна тангента на столицата, вчера Комисията за защита на конкуренцията отново върна процедурата.

В началото на лятото КЗК отмени избора на строител на околовръстното скоростно шосе, а сега отмени и избрания от пътната агенция консултант. "Проучването установи, че двама от предложените експерти от класирания на първо място участник Обединение "СЖС Технос-СЖС България" не са представили валидни доказателства за минимален професионален стаж и образование съобразно изискванията на възложителя. Комисията за провеждане на процедурата е следвало да изиска допълнително съответните документи, доказващи специфичния опит на експертите", се посочва в становището на КЗК. Оттам са открили и второ нарушение - "оценителната комисия не е изпълнила задължението си да изиска от класирания на второ място участник Обединение "Инфрам Северна тангента СОП" да представи за дружество "Инфрам" АД - Чехия съответен документ, доказващ правото му да участва в процедури за възлагане на обществени поръчки като консултант в строителството или строителния надзор".

В момента АПИ провежда отначало процедурата по избор на строител, след като КЗК отмени избора на италианското обединение "Салини-Импреджило". Жалбата бе от консорциума ХПВС- ССТ, в който влизат "Хидрострой" - на бившия шеф на АПИ по времето на НДСВ Велико Желев, "Пътни строежи Велико Търново", "Пътинженерингстрой", "Пътстрой Бургас", която се свързваше с Васил Божков, и "Водстрой 98". Този консорциум предложи най-ниската цена - 180 млн. лв. с ДДС. Офертата обаче получи най-малко точки заради предложеното техническо изпълнение.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg