Запомни ме?

Държавата ще купува обувки и храни само от фирми на хора с увреждания

21-08-2013 10:08:06

admin

Administrator

Присъединил се: 30-11 00:11:00
Всички Теми: 503
Всички Мнения: 503

Единствено специализираните кооперации и предприятия ще могат да участват в обществени поръчки за дадени дейности

Вестник Сега; Дина ХРИСТОВА


Фирмите за хора с увреждания вече няма да имат друга конкуренция при конкурсите за осигуряване на определени артикули като работно облекло, обувки, чаршафи, хранителни продукти и т.н. Тези обществени поръчки ще се възлагат само на специализираните предприятия, предвиждат подготвяни промени в закона за обществените поръчки. За тях се разбра вчера след среща на вицепремиера Даниела Бобева с шефа на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, техни организации, представители на Агенцията за обществени поръчки и др.

Сега също има специален списък със стоки и услуги, възлагани на хора с увреждания, но в момента техните предприятия се конкурират с други фирми и често губят, тъй като са по-малки и не успяват да предложат конкурентни условия. По новия ред други компании ще могат да участват в конкурса единствено ако специализираните фирми не могат да се справят.

"В условия на криза трябва да помагаме на малките фирми, включително на тези, които работят с хора с увреждания", заяви Бобева. Тя изнесе статистика, която доказва, че участието на фирмите за хора с увреждания на пазара на обществените поръчки е символично. През 2008 г. на специализираните кооперации са възложени поръчки за 14 млн. лв., година по-късно те са били само две за 686 000 лв., през 2010 г. - една, но за 2.5 млн. лв., през 2011 г. - нито една, през 2012 г. - 3 за 2.3 млн. лв., а през тази година сключените договори са за 458 000 лв.

Когато поръчката е по-широка и в нея има и стоки извън списъка, ще се обособяват отделни позиции, за да може специализираните предприятия да имат предимство по запазените за тях артикули. Идеята е да се гарантира пазар за тях, а оттам и заетост на хората с проблеми. Следващата сряда проектът трябва да бъде обсъден в МС и след това внесен в парламента, където Бобева се надява на симпатия към промените.

В момента работят 129 предприятия за хора с увреждания с около 3000 заети в сферата на услугите, шивашки предприятия, софтуерни компании, хранителната промишленост и др. В Агенцията за обществените поръчки обаче са регистрирани едва 26 предприятия.

СКАНДАЛИ

Списъкът със стоки и услуги, които трябва да се възлагат на специализираните кооперации и предприятия по ЗОП, е създаден през 2006 г. от правителството на тройната коалиция. Някои ведомства като военното и МВР дори имаха опция във вътрешните си правила да възлагат само на такива фирми изработката на обувки и облекло. Последваха серия скандали с качеството на продукцията, както и с разкрития, че фирмите на инвалидите участват само в конкурсите, за да ги спечелят, а изпълнението се поема от други фирми, които прибират парите. В самите организации на хора с увреждания няма единомислие за тази схема, тъй като някои смятат, че поддържането им с данъчни преференции и гаранция за продукцията пречи на работещите хора с проблеми да се развиват, като се реализират в реалния бизнес.
България, гр. София, бул. Витоша №37, ет.2, тел./факс: +359 2 9868660, ел. поща: zop@zop.bg